TBMM Başkanı Kurtulmuş'tan 'Yeni Anayasa' çıkışı TBMM Başkanı Kurtulmuş'tan 'Yeni Anayasa' çıkışı

Kızılay'daki Güvenpark otobüs duraklarında 13 Mart 2016'da bomba yüklü otomobille gerçekleştirilen saldırıya ilişkin 55 sanığın yargılandığı dava, 21 Kasım 2018'de karara bağlandı.

Sanık Mehmet Veysi Dolaşan, 36 kişiyi öldürme ve ‘Devletin birliği, ülke bütünlüğünü bozma’ suçlarından 37 kez ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırıldı. Ayrıca aralarında çocukların da olduğu 344 kişiye yönelik ‘Öldürmeye teşebbüs’ suçundan 10 bin 260 yıl hapis cezası verildi. 'İzinsiz patlayıcı bulundurmak, nakletmek ve muhafaza etmek’ suçundan da 16 yıl hapis ve 200 bin lira adli para cezası verildi.

Sanıklar Sebahattin Karakoç ve Azamattin Karakoç, ‘Devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozma’ suçundan ağırlaştırılmış müebbet, ‘İzinsiz patlayıcı madde bulundurmak, nakletmek ve muhafaza etmek’ suçundan 16'şar yıl hapis ve 200'er bin lira adli para cezasına çarptırıldı. ‘Silahlı terör örgütüne üyelik’ suçundan Halil İbrahim Demirer 12 yıl, Semih Yürek 10 yıl 6 ay, Velat Cin ise 9 yıl hapis cezası aldı. Silahlı terör örgütüne fon sağlamak suretiyle ‘Terörizmi finanse etmekle’ suçlanan Suphi Akbaş 8 yıl, sanıklar N Basut ile Uğur Ayçil ise ‘Terör örgütü propagandası yapmak' suçundan 3'er yıl hapse mahkum edildi.

Yargılama aşamasında ölen sanıklar Hülya Eroğlu, Murat Üçer ve Şerif Başboğa hakkındaki kamu davası düşürüldü. Mahkeme, aralarında PKK/KCK terör örgütünün üst düzey yöneticilerinden Cemil Bayık, Zübeyr Aydar, Murat Karayılan, Remzi Kartal, Sabri Ok ve Salih Müslüm’ün de bulunduğu 36 sanığın dosyasının ayrılmasına hükmetti.

Ancak Yargıtay 3’üncü Ceza Dairesi, 14 Şubat 2024’te sanık Dolaşan’ın arasında bulunduğu 6 sanığın cezasını bozdu. Kararda, Dolaşan’ın, Seher Çağla Demir’in eylemi gerçekleştirmek üzere Ankara’ya gitmesi için gerekli koşulların sağlanmasında, bomba yapımında kullanılacak malzemelerin Ankara’ya naklinde görev aldığı; bombaları teslim ettikten sonra Vahit Ayçil’in emri ile Şanlıurfa’ya döndüğü ve patlamanın gerçekleştirildiği saatte olay mahallinde olmadığı belirtildi. Kararda, bu nedenle Dolaşan’ın 36 kez 'Nitelikli kasten öldürmeye yardım etme', 341 kez 'Nitelikli adam öldürmeye teşebbüse yardım etme' suçlarından cezalandırılması istendi.

2 SANIĞIN DOSYASI AYRILDI

Yargıtay 3’üncü Ceza Dairesi’nin 6 sanık yönünden verdiği bozma kararının ardından Güvenpark davasının görülmesine yeniden başlandı. Ankara 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki görülen duruşmada savunma yapan sanıklar, suçlamaları kabul etmedi. Mahkeme heyeti sanık Mehmet Veysi Dolaşan'a, 32 kişiye yönelik 'Öldürmeye yardım etmek' suçundan 960 yıl, 4 çocuğa yönelik 'Öldürmeye yardım etme' suçundan 120 yıl, 32 çocuğa yönelik 'Öldürmeye teşebbüse yardım etme' suçundan 384 yıl, 309 kişiye yönelik 'Öldürmeye teşebbüse yardım etme' suçundan ise 3 bin 708 yıl hapis cezası verildi. Sanık Dolaşan, böylece toplamda 5 bin 172 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Sanıklardan Velat Cin'e 'Silahlı terör örgütüne üye olmak’ suçundan 12 yıl, N Basut’a 'Terör örgütü propagandası yapmak’ suçundan 1 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Sanık Rıdvan Tekin'in 'Ulaşım araçlarının kaçırılması veya alıkonulması' suçundan beraatine karar verilirken, Halil İbrahim Demirci ve Uğur Ayçil'in dosyası ise ayrıldı.