Sadece kansere özgü olmasa da kanser hastası kişilerde görülebilen bazı belirtiler şunlardır:
Cilt altında ele gelen yumru veya kitle
İstek dışı kilo kaybetmek veya kilo almak
Cilt renginde meydana gelen değişiklikler veya kızarma
Yaraların iyileşmemesi veya geç iyileşmesi
Vücutta bulunan benlerde değişiklikler görülmesi
Boşaltım alışkanlıklarında değişiklikler meydana gelmesi
Devamlı öksürük
Nefes almada güçlük çekmek
Disfaji (Yutma güçlüğü)
Ses kısıklığı
Yemek yedikten sonra tekrarlayıcı hazımsızlık veya rahatsızlık hissi
Nedensiz ve sık görülen kas veya eklem ağrıları
Kronik yorgunluk
Çoğunlukla geceleri ortaya çıkan ateş
Nedensiz ve tekrarlayıcı şekilde görülen ateş veya gece terlemeleri
Nedensiz görülen kanama veya morarmalar
Kanser kaşıntısı nasıl olur?
Kanserli hücreler tarafından salgılanan maddeler ve vücudun tümöre gösterdiği reaksiyon kaşıntıya neden olur. Kanser kaşıntısı, huzursuz hissettirecek, özellikle geceleri uyumayı engelleyecek ve depresyona neden olabilecek noktada sürekli, şiddetli ve tahriş edici olur.
Sık görülen bazı kanser türleri:
Meme Kanseri
Kadınlarda en sık rastlanılan kanser türü meme kanseridir ve genellikle metastaz açısından minimum potansiyele sahiptir. Memenin boyutunda ve şeklinde değişiklikler, memede sürekli ağrı, renk değişikliği, meme ucundan beklenmeyen sıvı akması veya kaşıntı ve döküntü görülmesi bazı belirtilerindendir. Erken teşhisin oldukça önemli olduğu bu kanser için ülkemizde meme kanseri tarama protokolü uygulanmaktadır.
Kolon Kanseri
En sık görülen kanserlerden biri olan kolon kanserinin dışkıda kan görülmesi veya bağırsak hareketlerinde değişiklik gibi belirtileri vardır. Kanser zamanla vücuttaki sağlıklı bölgelere yayılarak tedavi sürecini zorlaştırabilir. Kolon kanseri için erken teşhis oldukça önemlidir.
Prostat Kanseri
Prostat erkek üreme organının bir parçasıdır. Prostat kanserinin belirtileri genellikle üretrayı etkileyecek hale gelene kadar fark edilmez. Çoğunlukla 50 yaş ve üstünde daha sıklıkla görülür. Babası veya erkek kardeşinde prostat kanseri görülen erkekler bu kanser açısından daha yüksek riske sahiptir ve düzenli olarak kontrolleri yaptırmalıdır.
Karaciğer Kanseri
Vücutta birçok önemli görevi bulunan karaciğerde görülen kanserlerin 2 farklı tipi bulunur. Bunlardan biri karaciğerden köken alan kanser iken diğeri başka bir yerde bulunan kanserin karaciğere yayılması sonucu görülen karaciğer metastazlarıdır. Karaciğer kanseri çoğunlukla siroz, alkole bağlı olmayan yağlı karaciğer hastalığı, hepatit B veya C ile enfekte olan kişilerde görülür.
Akciğer Kanseri
Her iki cinsiyette de en çok görülen kanser türlerinden biri olan akciğer kanserinin büyük ve küçük hücreli olmak üzere 2 tipi vardır. Hızlı ilerleme potansiyeline sahiptir; ancak kemoterapi tedavilerine de iyi yanıt verir. En yaygın nedeni sigara kullanımıdır.
Lösemi
Diğer kanser türleri bir bölgeyi etkileyip zamanla büyüdükten sonra çevreye yayılım gösterirken, lösemide kan hücreleri anormal hücre üretir. Bu anormal hücreler vücutta hareket ederek her yere ulaşabilir. Bu nedenle en hızlı yayılan kanser türü lösemidir. Lösemiler hızlı teşhis ve etkili bir tedavi gerektirir.