Dış Haberler Servisi
Çin’in yapay zekâ (AI) endüstrisi, güçlü politika desteği ve artan piyasa talebinin etkisiyle büyümesini hız kesmeden sürdürüyor. Çin Bilgi Endüstrisi Kalkınma Merkezi'nin cumartesi günü yayımladığı rapora göre, ülkenin AI sektörü 2024 yılında 700 milyar yuanı (yaklaşık 96 milyar dolar) aşarak, birkaç yıl üst üste %20’nin üzerinde büyüme kaydetti. Raporda, “Bu rakam yalnızca Çin AI endüstrisinin canlılığını değil, aynı zamanda küresel teknoloji ilerlemesi ve tüketici piyasası için de yeni fırsatların habercisi” ifadelerine yer verildi.
Bu başarı, rastlantısal bir gelişme değil çünkü Çin’in güçlü dijital altyapısına dayanıyor. Ülkedeki üretici yapay zekâ kullanıcı sayısı 250 milyonu geçti. 5G baz istasyonlarının dünya genelindeki toplamın %60’ından fazlasını oluşturması, 1,1 milyardan fazla internet kullanıcısı ve mobil ödeme kullanıcılarının %86'lık uyum oranı, AI teknolojilerinin hızlı yayılımı için verimli bir zemin yarattı. Uzmanlara göre bu altyapı, Çin’in AI alanında “ölçekli büyümesini” mümkün kıldı.
Patent başvurusunda lider ülke
Çin’in AI sektöründeki büyümesinin merkezinde ileri görüşlü politika çerçeveleri, güçlü pazar talebi ve kesintisiz teknolojik inovasyon bulunuyor. Çin Devlet Konseyi’nin 2017 yılında yayımladığı Yeni Nesil AI Kalkınma Planı ile başlayan süreçte, hem merkezi hem yerel yönetimler seviyesinde finansal teşvikler ve Ar-Ge destekleri sağlandı. Raporda "Politika teşvikleri yalnızca bilimsel Ar-Ge'yi hızlandırmakla kalmadı, aynı zamanda bilgi işlem gücü altyapısının inşasını da teşvik ederek, teknolojinin ticarileşmesini önemli ölçüde hızlandırdı." İfadeleri kullanıldı.
Çin, Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü verilerine göre, küresel yapay zeka patentlerinin %60'ına sahip olarak bu alanda lider ülke konumuna geldi. Ayrıca, Temmuz 2024’te yayımlanan Çin Bilgi ve İletişim Teknolojileri Akademisi beyaz kitabına göre, dünyadaki 1.328 büyük dil modeli (LLM) arasında %36’sı Çin kökenli olup, ABD’den sonra ikinci sırayı aldı.
Eğilimleri Çin şekillendiriyor
Çin’in AI uygulamalarının küresel tüketici trendlerini şekillendirmedeki rolü de dikkat çekiyor. Rapora göre, "Çin, güçlü üretim altyapısını kullanarak AI teknolojilerini çeşitli uygulamalarla entegre etmekte ve uluslararası pazarda trend belirleyici yenilikler sunmaktadır." Akıllı ev teknolojileri örneğinde, Çinli markalar akıllı hoparlörler, akıllı kapı kilitleri ve robot süpürgeler gibi ürünlerde dünya pazarına yön veriyor. Omdia ve IDC verilerine göre, 2024’ün üçüncü çeyreğinde küresel robot süpürge pazarının ilk 10'unda Çinli markalar sekiz sırayı işgal etti ve toplam pazar payları %60’ı aştı.
Öte yandan, Çinli otomobil üreticileri ve teknoloji firmaları otonom sürüş sistemleri ve akıllı kokpitler geliştirme konusunda da küresel endüstrinin ilgisini çekiyor. Ev tipi temizlik robotlarından eğitim robotlarına kadar uzanan geniş bir yelpazede, Çin yapay zekâ destekli robotları, tüketici ilgisini giderek daha fazla cezbetmeye başladı. Uzmanlar, “Teknolojinin ilerlemesi ve maliyetlerin düşmesiyle birlikte AI destekli robotların, önümüzdeki yıllarda küresel tüketici pazarında yeni bir trend haline gelmesi bekleniyor” değerlendirmesinde bulundu.