Boğaziçi Üniversitesi Hukuk Fakültesi, 3-4 Ağustos tarihlerinde düzenlenen “Gazze’den Sonra Uluslararası Hukuku Yeniden Düşünmek” konferansının ilk gününü gerçekleştirdi. 

Protokol konuşmalarını Boğaziçi Üniversitesi'nden Profesör Ali Emrah Bozbayındır, Rektör Mehmet Naci İnci ve TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Cüneyt Yüksel gerçekleştirdi.

Konuşmacılar arasında yer alan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ise konferansa katılmadı.

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Boğaziçi Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Naci İnci, “Bazılarının gösterdiği hassasiyete rağmen, Batı kurumları ve hükümetlerinin Gazze’de yaşananlara karşı gösterdiği ihmalin anlaşılması gerçekten zor. Yaşanan insani trajedi ve buna karşı sergilenen eylemsizlik, uluslararası hukukun yetersizliklerini ve reform gerekliliğini ortaya koymaktadır. Düzenlediğimiz sempozyumun, bu kritik meseleleri ele alarak uluslararası hukukta daha adil ve kapsayıcı bir düzenin kurulmasına katkıda bulunmasını umuyorum. Unutmayalım ki, onlarca yıllık baskıya rağmen, Filistinliler direnişe devam ediyor ve vatanlarını terk etmiyorlar. İnsanlık için vicdanlı bir duruş ve bizler için kötülüğe karşı direnme gücü ile bilgelik diliyorum.” dedi.

Dünyanın önde gelen 100’ü aşkın uluslararası hukuk uzmanının katıldığı sempozyumda, uluslararası hukuk, insan hakları ve küresel siyasi sistem konuları tartışılıyor.

Sempozyuma katılan Xi'an Jiaotong-Liverpool Üniversitesi Dekan Yardımcı Mohsen Al Attar CGTN’ Türk’e özel açıklamalarda bulundu.

Mohsen Al Attar CGTN Türk’ün Ortadoğu’da yaşanan son gelişmelere ilişkin sorusuna şu yanıtı verdi:

‘İsrail başından beri bu savaşı genişletmek istiyor çünkü savaşı kaybediyorlar ve bu konuda oldukça acımasız durumdalar aslında. İsrail’in bütün bunları yapmaktaki amacı ABD’yi savaşa dahil etmek. Bu sebeple İran’da Süleymaniye’deki saldırıyı yaptılar. Tahran’daki suikasti ve İran Büyükelçiliği’ndeki saldırıyı düzenlediler. Ancak İran amaçlarının farkında bu sebeple agresif davranmıyor ve gerilimi artırmamaya özen gösteriyor. Yani İran’dan İsrail’in yaptığı gibi apaçık saldırılar bekleyemeyiz. Ancak İran’ın buna tabiiki bir yanıtı olacaktır’

Gazze’deki insan hakları ihlallerinin raporlanması sürecinde İsrail tarafından sınırdışı edilen BM Eski Filistin Özel Raportörü Richard Falk ise, Çin’in Ortadoğu’daki arabuluculuk rolüne ilişkin sorumuza;  

‘Çin Ortadoğu’da genel anlamda oldukça yapıcı bir tutum sergilemeye çalışıyor ve İran’la Suudi Arabistan, İran’la sünni Müslümanlar arasındaki gerilimlerin de dinmesini sağlamaya çalışıyor’ yanıtını verdi.

Richard Falk, ‘son zamanlardaki suikastlerden, özellikle İsmail Haniyye suikastinden sonra savaş oldukça yakın gözüküyor’ diye konuştu.

Ümit Özlale İyi Parti'den istifa etti Ümit Özlale İyi Parti'den istifa etti