Çin ile eğitimde yeni bir dönem başlıyor: Türkiye-Çin Üniversitesi için ilk adımlar atıldı Çin ile eğitimde yeni bir dönem başlıyor: Türkiye-Çin Üniversitesi için ilk adımlar atıldı

Li Qiang toplantıda yaptığı konuşmada, geride bıraktığımız bir yılda, Çin-ASEAN kader birliği inşasında atılan yeni adımlardan her iki halkın faydalandığına işaret etti.

Çin’in 1 milyar 400 milyon, ASEAN’ın da 600 milyondan fazla nüfusa sahip olduğunu anımsatan Li, piyasa kaynaklarının iki taraf için öne çıkan bir avantaj olduğunu belirtti. Li, “Piyasalarımız genişlenmeye ve açılmaya devam ediyor. Piyasaların kenetlenmesi, yeni aşamada Çin ile ASEAN arasındaki iş birliğinde bir öncelik olacak.” dedi.

Li ikili iş birliği için şu önerilerde bulundu:

-Üç boyutlu bir bağlantı ağı oluşturularak, altyapı işbirliği aktif bir şekilde ilerletilmeli. Aynı zamanda Serbest Ticaret Anlaşması 3.0 versiyonunun imzalanması ve uygulanması hızlandırılmalı.

-Yeni yükselen endüstriler arasındaki işbirliği genişletilerek, dijital ekonomi ve yeşil kalkınma gibi alanlardaki işbirliğinin potansiyeli geliştirilmeli ve endüstriyel dönüşüm hızlandırılmalı.

-Kültürel ve beşeri iletişim derinleştirilerek, Küresel Medeniyet İnisiyatifi’nin bölgede yerine getirilmesi ilerletilmeli.

Toplantıda, Çin-ASEAN Serbest Ticaret Bölgesi 3.0 Versiyonuna İlişkin Müzakerelerin Sonuçlandırılması Hakkındaki Ortak Açıklama, Mobil ve Siber Dolandırıcılık ve Çevrimiçi Kumarla Mücadeleye İlişkin Çin-ASEAN Ortak Açıklaması, Akıllı Tarımın Geliştirilmesine İlişkin Çin-ASEAN Ortak Açıklaması dâhil bir dizi sonuç belgesi onaylandı.