CGTN Türk Dış Haberler Servisi

Kriz uzmanı Michele Wucker, 2016 yılında kaleme aldığı kitabında gerçekleşme ihtimali hayli yüksek olan ancak sürekli olarak ihmal edilen tehlikeleri betimlemek için “gri gergedan” metaforunu kullanmıştı. Türkçede “göz göre göre” diye tarif edebileceğimiz riskleri anlatmada kullanılan bu kavram bugünlerde yapay zeka nedeniyle bir kez daha gündeme geldi.

Amerikan sinemasının son perdesi ve Çin’in yükselişi Amerikan sinemasının son perdesi ve Çin’in yükselişi

İsviçre’nin Davos kentinde düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’nda konuşan Çin Başbakan Yardımcısı Ding Xuexiang, yapay zeka konusunda tıpkı nükleer ya da biyolojik silahlarda olduğu gibi Birleşmiş Milletler’in düzenlemesine ihtiyaç olduğunu vurguladı. Ding Xuexiang “"Eğer ülkelerin düzensiz şekilde rekabet etmesine izin verilirse yapay zeka, herkesin gelebileceğini öngördüğü bir tehlikeye, bir gri gergedana dönüşür." diye konuştu.

“Ali Baba’nın mağarası ya da Pandoro’nun kutusu”

Yapay zeka gibi teknolojilerin devrimsel sonuçlar yarattığına dikkati çeken Ding, "Yapay zeka, Ali Baba'nın mağarası gibi insanlık için büyük umut vadediyor ancak eğer doğru yönetilmezse Pandora'nın kutusuna dönüşebilir." dedi. Ding, bu türden çığır açan teknolojilerin kalkınmanın güçlü bir motoru haline getirilebileceğini ancak risk kaynağı da olabileceğine işaret ederek, kalkınma ve güvenlik, ilerleme ve istikrar arasında dengeyi bulmanın önemli olduğunu vurguladı.

Aynı zamanda Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Siyasi Büro Daimi Komitesi üyesi olan Ding Xuexiang şunları kaydetti:

“Çin, kalkınma ve güvenlik arasında doğru dengeyi kurmaya büyük önem veriyor, istikrarı sağlarken ilerlemeyi hedefleyen bir yaklaşım izliyor ve inovasyonun yoldan çıkmasını engellemeye çalışıyor. Bu, otoyolda araba sürmek gibidir. Sürücü, frenin çalıştığından emin değilse gaz pedalına basmak konusunda kendini güvende hissetmez. Çin, yapay zekayı esas olarak ekonomik geçişi ilerletmek, Çin modernizasyonunu gerçekleştirmek ve 1,4 milyardan fazla Çinli insana daha iyi bir yaşam sunmak amacıyla geliştiriyor. Çin, başkalarının uygulamalarını körü körüne takip etmeyecek veya aşırı uluslararası rekabete girmeyecektir. Çin, sağlam düzenleyici sistemler, kurumlar ve önlemler uygulamaya koymuştur ve yapay zeka teknolojilerinin sağlam yönetimini ve kullanımını sağlama konusunda kendine güvenmektedir.”