CGTN Türk Dış Haberler Servisi
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump gümrük tarifeleri aracılığıyla Çin’in ticari yükselişini engellemek isterken, atadığı bakanlar ise Hint-Pasifik’te askeri gerilim mesajları veriyor. ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth, gazetecileri Washington’ın Asya-Pasifik politikaları konusunda bilgilendirdiği toplantı esas hedefin yeni nükleer silahlar olduğunu vurguladı. “Çin’e karşı stratejik üstünlüğü korumaya odaklandıklarını” öne süren ABD’li bakan “Gerçek zamanlı tehditlerle karşı karşı karşıya bulunuyoruz. Bu bağlamda savaşçı değerlerimizi iyileştiriyor, orduyu yeniden inşa ederek daha da caydırıcı olmayı hedefliyoruz.” dedi.
ABD Savunma Bakan Pete Hegseth son dönemde Japonya, Güney Kore ve Filipinler ile yaptığı temaslara dikkat çekerek Beyaz Saray’ın odak noktasının sadece Avrupa değil Hint-Pasifik bölgesi olduğu da dike getirdi.
ABD’den AUKUS’a sadakat sinyali
Washington’ın bir hafta içinde ikinci kez Hint-Pasifik bölgesinde nükleer silahın merkezde olduğu politikaları öne çıkarması dikkat çekiyor. ABD Savunma Bakanı Hegseth geçen hafta yaptığı açıklamada eski ABD Başkanı Joe Biden döneminde imzalanan ve ABD, İngiltere ve Avustralya’nın dahil olduğu AUKUS anlaşmasına bağlı olduklarını duyurmuştu. Avustralya’ya 2030’ların başında nükleer denizaltı temin edilmesini öngören ortaklığın maliyetinin 368 milyar dolar olduğu biliniyor. Avustralya hükümeti anlaşma uyarınca geçtiğimiz haftalarda ABD’ye 500 milyon dolarlık ödeme yapmıştı.
16 Eylül 2021’de imzalanan AUKUS anlaşmasında Çin’in adı doğrudan geçmese de uluslararası toplumun neredeyse tamamı bu adımın Pekin’in yönetimine karşı “nükleer tehdit” olduğu konusunda fikir birliği içinde bulunuyor.
Rubio mesaisine Hint-Pasifik ile başlamıştı
ABD Savunma Bakanı Pete Hegesth’in Hint-Pasifik’te verdiği mesajların Dışişleri Bakanı Marco Rubio’nun attığı adımları izlemesi de Washington yönetiminin Çin karşıtı politikaları koordineli biçimde yürüttüğü izlenimini veriyor.
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, göreve gelir gelmez Avustralya, Japonya ve Hindistan’ın dahil olduğu QUAD Dışişleri Bakanları Zirvesi’ne ev sahipliği yapmıştı. Zirve sonrası yayınlanan bildiride Çin’in adı doğrudan anılmasa da bölgede statüko bozucu güç tanımlaması ile Pekin’e mesaj verildiği düşünülüyor. Rubio ayrıca aynı hafta içinde Filipinler Dışişleri Bakanı Enrique Manalo ile telefonda görüşerek bölgede bu ülkeye verdiği güvenlik garantilerini teyit etmişti.
Öte yandan Rubio, Hint-Pasifik mesaisinin ardından Latin Amerika ülklerini ziyaret etmiş ve burada Panama başta olmak üzere ülkelere Çin'in Kuşak ve Yol İnisiyatifi'nden çekilme baskısı uygulamıştı.