CGTN Türk Dış Haberler Servisi
Çin son yıllarda yaşadığı baş döndürücü gelişme paralel olarak uluslararası basında genellikle ekonomisinin büyüklüğü, yapay zekada çığır açan girişimleri, elektrikli araçlar başta olmak üzere yeni nesil teknoloji ihtiva eden hemen her alandaki hakimiyeti ile anılıyor. Nüfusu 1,4 milyarı geride bırakan Çin’deki sıradan insanların kazanımları ise büyük politik tartışmaların gölgesinde kalıyor. Oysa Pekin yönetimi nezdinde “Çin mucizesini” yaratan emekçilerin yaşam standartlarını geliştirme hedefi her geçen yıl daha fazla belirginleşiyor.
Çin’in yıllık en önemli siyasi etkinliği kabul edilen ve Çin Halk Kongresi ve Çin Halk Siyasi Danışma Konfreransı’nı tanımlayan “İki Toplantı” bu sene geçmişe oranlara halkın yaşam standartlarına hem daha geniş yer ayırdı hem de gerekli düzenlemeler için harekete geçildi.
Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Genel Sekreteri ve Cumhurbaşkanı Xi Jinpoing, toplantıda yaptığı konuşmada sadece emekçiler için istihdam değil yaşam kalitesinin artması gerektiğini belirterek yetkililere “eksi binalardaki asansörlerin durumu” gibi pek çok yöneticiye teferruat gelebilecek ancak kendisinin önemsediği sorular yöneltti. Xi’nin direktifleri sonrasında bu yılki Yüksek Halk Mahkemesi ve Yüksek Halk Savcılığı raporlarına “halkın acil çıkarlarını ilgilendiren davaların özenle ve şefkatle ele alınması” ve “halkın yaşam fonlarının korunması” gibi ifadeler eklendi.
2000 öncesi binalara kentsel dönüşüm
İki Toplantı çerçevesinde pazar günü düzenlenen basın toplantısına katılan İçişleri Bakanlığı, İnsan Kaynakları ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, İskan ve Kentsel-Kırsal Kalkınma Bakanlığı ve Ulusal Sağlık Komisyonu da yeni düzenlemeleri ilan etti. Ülke basınında yer alan bilgilere göre 2000 yılından önce inşa edilen binalar kentsel yenileme kapsamına alınırken, genç istihdamın artması için “Beceriler Geleceği Aydınlatıyor” programına başlanacak. Bununla birlikte 2025 için yüzde 5’lik bir büyüme ve 12 milyon yeni istihdam kararı alan Çin’in yeni dönem hedefleri arasında yaşlı bakım hizmetlerinin de arttırılması yer alıyor.
Çin’de İki Toplantılar geçmişte de hedeflenen yoksulluk azaltma stratejisinden, ortalama yaşam süresinin 79 yıla çıkarılmasına ve kanser ilaçlarının temel sağlık sigortasına dahil edilmesine kadar çok sayıda başarının kilit önemdeki platformu olarak görülüyor.
Dünyanın en kalabalık ikincisi ülkesi olan ve 9,6 milyon kilometrekarelik devasa bir yüzölçümüne sahip Çin’de sıradan insanların taleplerinin iletilmesi açısından da İki Toplantılar hayati önemde. Zira çeşitli sınıflardan, sektörlerden, eyaletlerden katılımcılar Çin Halk Siyasi Danışma Konferansı vesilesiyle önerilerini sunuyor ve bu öneriler en üst düzey yasama organı olan Çin Ulusal Halk Kongresi’nde ele alınarak hayata geçiriliyor. Devlet Konseyi'nden alınan verilere göre sadece 2024'te çeşitli departmanlar hem milletvekillerinin hem de Çin Halk Siyasi Danışma Konferansı Ulusal Komitesi üyelerinin 5 bin dazla önerisini kabul etti ve sorunları çözmek amacıyla 2 binden fazla politika geliştirdi.