CGTN Türk Dış Haberler Servisi

Çinli Deepseek firmasının geliştirdiği yapay zeka düşük fiyatlı çip kullanmasına karşın Batılı muadillerinden üstün performansı ve ücretsiz kullanım sunması ile dikkat çekiyor. Batılı teknoloji devlerinin tekeline meydan okuyan Deepseek, tüketiciler için kolaylık bu sektörde faaliyet göstermek isteyen küçük şirketler içinse umut vadediyor. Teknoloji dünyasında deprem etkisi yaratan Deepseek’in başarıları Avrupa basınında da manşetleri süslüyor.

Çin lideri Xi’nin Rusya ziyareti neden önemli? Çin lideri Xi’nin Rusya ziyareti neden önemli?

Çin’in teknoloji yarışındaki başarısının şaşırtıcı olmadığının altını çizen İngiliz The Spectator dergisi “Deepseek yapay zeka balonunu patlattı mı? “ diye sordu. Eurotpics’in aktardığına göre dergi  “Çin’e karşı teknoloji savaşına girişmek her daim dar görüşlü bir yaklaşım olmuştur. Bütün sermayesi ve insan kaynağıyla Çin teknolojide neden Batı’nın gerisinde kalsın ve hatta belki de onu geçemesin ki? ABD’li teknoloji devlerinin harcadığı yüz milyarlarca doların, aslında hiçbir zaman getirisi olmayacak bir sermaye olduğu artık anlaşıldı.”iİfadelerini kullandı.

Çin’in yapay zeka alanında elde ettiği başarılarından kimi Batılı ülkelerin rahatsızlık duyacağını ancak dünyanın geri kalanında tablonun farklı olacağını belirten İngiltere’nin Financial Times gazetesi “Diğer ülkelerdeki kimi politika yapıcılar ve pek çok teknoloji tüketicisi ile üreticileri bir avuç Amerikan şirketinin hakimiyetinin olduğu bir pazarın oluşmasını memnuniyetle karşılayacaktır. Esas mesele, en iyi yapay zeka modellerini kimin geliştireceği değil, bu modelleri gerçek dünyadaki görevlerde en etkili şekilde kimin uygulayacağıdır.” yorumunu yaptı.

Alman basınından Deepseek’i örnek alma çağrısı

Yapay zeka yarışına Çinli şirketlerin girişinin rekabet açısından iyi olduğunu aktaran İtalya’nın La Stampa gazetesi ise “İşte şimdi gerçek bir oyunla karşı karşıyayız. Yapay zeka yarışı, Çin’in DeepSeek projesiyle hızla sürüyor ve bu proje Amerikalı öncülerle rekabet edilebileceğini kanıtlıyor.” diye yazdı. Avrupa’nın bu süreçte risk altında olduğunu ve hakemlikten seyirciliğe doğru kaymaya başladığı uyarısında bulanan gazete “Pasifi kullanıcılara dönüşme tehlikesine” dikkati çekti.

Benzer şekilde Avrupa’nın yapay zeka yarışında geri kaldığına işaret eden Almanya’nın Der Tagesspiegel atılması gereken adımları söyle sıraladı:

“Bir Avrupa modeli: Sansürden uzak, gerçeklere özgürce erişim sağlayan bir yapı. Avrupa Birliği bu konuda harekete geçmeli, hem de derhal. Araştırma fonları, kendi ürünlerini geliştirebilecek veya DeepSeek üzerine yenilikler inşa edebilecek doğru startup'lara yönlendirilmeli. Ayrıca, Avrupa'daki Open-GPTX araştırma projesi gibi girişimlere de etkin bir şekilde destek verilmeli.  DeepSeek'in başarısı, başa oynamak için daima birinci olmak gerekmediğini gösteriyor. Mevcut durumda Avrupalılar üçüncü sırada olsa da ilerlemeyi kararlılıkla sürdürebilirler - hiç değilse özgürlükler adına.”