
Sıkı denetim ve potansiyel cezalar
ABD Adalet Bakanlığı'nın mahkemeye sunduğu belgelerde, Boeing'in "ABD dolandırıcılık yasalarını ihlallerini tespit etme ve önleme konusundaki yükümlülüklerini yerine getirmediği" belirtildi. Bu durum, Boeing'in daha sıkı denetimlere tabi tutulabileceği ve mali cezalarla karşılaşabileceği anlamına geliyor. Boeing ise anlaşma şartlarına uyduklarını savunarak, Bakanlıkla şeffaf bir iletişim içinde olmaya devam edeceklerini belirtti.

737 MAX kazalarının ardından
2018 ve 2019 yıllarında gerçekleşen iki ölümcül 737 MAX kazasında toplam 346 kişi hayatını kaybetti. Kazaların incelemeleri, uçaklardaki otomatik uçuş sistemiyle ilgili sorunları ortaya çıkardı ve bu model dünya genelinde uçuşlardan men edildi. Boeing, Ocak 2021'de ABD Adalet Bakanlığı ile 2.5 milyar dolarlık bir anlaşma yaparak cezai kovuşturmadan kaçınmayı başardı, ancak sorumluluğu iki çalışana yükledi.
Mağdurların aileleri ve Boeing'in savunması
ABD Adalet Bakanlığı, Boeing'in 346 kişinin ölümüne neden olan kazalar nedeniyle yeniden yargılanabileceğini duyurdu. Kazalarda hayatını kaybedenlerin aileleri, şirketin ve üst düzey yöneticilerin cezai sorumluluk taşıması gerektiğini savunuyor. Savcılar, Mayıs ayının sonunda ailelerle bir toplantı yaparak dava açma konusunu değerlendirecek. Boeing, anlaşma şartlarına uyduklarını belirterek, Bakanlığa yanıt vermek için hazırlıklarını sürdürüyor.
Boeing sözcüsü konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Bu anlaşmanın şartlarına uyduğumuza inanıyoruz ve bu konuda Bakanlığa yanıt verme fırsatını bekliyoruz. Bunu yaparken, Alaska Havayolları 1282 kazasının ardından sordukları sorulara verdiğimiz yanıtlar da dahil olmak üzere, anlaşmanın tüm süresi boyunca yaptığımız gibi, Bakanlıkla en üst düzeyde şeffaflıkla iletişim kuracağız." dedi.
Zülal Çelik DÜNYA HABERLERİNİN TAMAMI İÇİN TIKLAYIN