Haziran ayında alınan Cumhurbaşkanı kararıyla, "Çin’den ithal edilen içten yanmalı ve hibrit binek otomobillere ithalat değerinin yüzde 40’ı veya 7 bin dolar/adetin yüksek olanı" şeklinde ilave gümrük vergisi uygulanmasına karar verilmişti. Ancak, düzenlemeye eklenen yeni maddeyle yatırım teşvik belgesi kapsamında gümrük muafiyetinden yararlanarak gerçekleştirilen Çin menşeli otomobil ithalatında ek mali yükümlülük uygulanmayacak. Bu değişiklikle Türkiye'de yatırım yapanlar söz konusu vergiden muaf tutulacak.

İlk etapta hedef 50 bin araç

Bu düzenleme, Çinli otomobil üreticilerinin Avrupa Birliği ve Türkiye pazarlarına giriş stratejilerini değiştirmelerine neden oldu. Bu markalar arasında, Çin'in önde gelen otomotiv üreticilerinden Shineray Group bünyesinde faaliyet gösteren ve Türkiye'de ATMO Group tarafından temsil edilen SWM Motor da bulunuyor.

ATMO Group CEO’su Anton Chernov, Türkiye'de yoğun bir ilgi gördüklerini belirterek, "ATMO Group olarak Türkiye'de yatırım yapmaya ve daha fazla proje geliştirmeye ilgi duyuyoruz. Türkiye'deki çalışan sayımız geçen yıla göre iki katına çıktı, gelirimiz her yıl artıyor ve gelişim için uzun vadeli bir planımız var. Şu anda yıllık 50 binden fazla araç üretim kapasitesine sahip bir üretim tesisi üzerinde çalışıyoruz. Üretim tesisi, Türkiye pazarının ihtiyaçlarını karşılamalı ve aynı zamanda Balkan ülkeleri ve AB bölgesindeki diğer pazarlara da ihracata odaklanacak." dedi.

Türkiye'de yatırım için hazırlıklar sürüyor

Chernov, Türkiye'de üretim için aylar öncesinden T.C. Sanayi Bakanlığı ile görüşmelere başladıklarını ve T.C. Ticaret Bakanlığı ile T.C. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi ile görüşmelerin devam ettiğini belirtti. Ayrıca, yeni projeler için güçlü yerel ortaklarla aktif olarak iletişimde olduklarını ekledi.

Çin’in çölleşme ile mücadele önlemleri paylaşılacak Çin’in çölleşme ile mücadele önlemleri paylaşılacak

SWM Motor'un Türkiye'deki büyüme stratejisi nasıl gerçekleşti?

Çin'in önde gelen otomotiv üreticilerinden Shineray Group bünyesinde faaliyet gösteren İtalyan SWM Motor, 2023 yılı sonunda giriş yaptığı Türkiye pazarını, global büyüme stratejisinin merkezlerinden biri olarak belirledi. Türkiye'de marka, geniş çaplı uluslararası operasyonlara ve deneyime sahip otomotiv grubu ATMO Group tarafından temsil ediliyor. ATMO Group, üretim girişimiyle hızlı bir şekilde agresif büyümesini yeni bir seviyeye taşıdı. Chernov, "Bu tesiste montajın kademeli gelişimini planlıyoruz. Modern hibrit ve elektrikli araçların yanı sıra bir dizi ticari aracın üretimini gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Tüm detayları netleştirmek için aktif olarak çalışıyoruz ve bu konuda devletin desteğini ve aktif yardımını umuyoruz." dedi.

Türkiye'de markaya olan yoğun ilgiyi ifade eden SWM Türkiye Ticari Direktörü Burak Azmanoğlu ise, “Son dönemdeki yasal düzenlemelerdeki değişikliklerle birlikte mevcut iş modelimizi, yerel üretim seçeneklerini de içerecek şekilde gözden geçirmeye başladık. Türkiye, uzun vadeli iş geliştirme açısından yüksek potansiyele sahip bir bölge. Profesyonel ve güçlü bir bayi ağı kurduk ve yeni ortaklar katılmaya devam ediyor. Satış sonrası hizmetler ve yedek parça tedarikinde genişleyen bayi ağımızla müşterilerimizi destekliyoruz. Türkiye genelinde ilk parti gelen araçlarımız yollarda ve ilk müşterilerin yorumları çok olumlu oldu. Amacımız, Türk müşterilere yüksek kaliteli SUV modellerini uygun fiyatlarla sunmaya devam etmek ve istediğimiz konuma gelene kadar Türkiye'deki operasyonlarımızın gelişimine yatırım yapmaya devam edeceğiz." dedi.

Türkiye’de 100’den fazla çalışanı olan ATMO Group’un temsil ettiği SWM markası, 10 ilde 3S (satış, satış sonrası ve yedek parça) bayi noktasında 300’den fazla çalışanla müşterilerine hizmet veriyor.

İtalyan tasarımı ve Çin teknolojisinin birleşimi

SWM Motor, 1971 yılında İtalya’da kuruldu ve 2014 yılında Shineray Holding tarafından satın alındı. Şirketin tasarım ofisi İtalya Milano’da, Ar-Ge Merkezi ise Çin’in Chongging şehrinde bulunuyor. SWM Motor, yılda 300 bin araç ve 300 bin motosiklet üretimi gerçekleştiriyor. 30’dan fazla ülkede faaliyet gösteren şirketin, Çin, Vietnam, Mısır, Ekvator, Rusya ve İran’da üretim tesisleri bulunuyor.

Bu haberle, Türkiye'de yatırım yapan Çinli otomobil üreticilerine yönelik teşviklerin, yerli üretim ve istihdam açısından olumlu etkiler yaratması bekleniyor.

Zülal Çelik ÇİN HABERLERİNİN TAMAMI İÇİN TIKLAYIN