Rusya’nın Ukrayna harekatı sonrası Rus şirketlerine uygulanan yaptırım Türkiye’ye de zarar vermeye başladı. Alman teknoloji şirketi Siemens’in Rusya’nın Türkiye’de inşa ettiği Akkuyu Nükleer Santrali’ne siyasi gerekçelerle parça temin etmemesi üzerine çözüm Çin’de bulundu. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Siemens AG’nin benzer ekipmanların ihracatını geciktirmesi nedeniyle Rosatom’un Akkuyu’da kritik ekipmanları Çin’e sipariş ettiğini açıkladı. Bakan Bayraktar, teslimattaki Hiçbir hukuki temeli olmayan bir konuda bir siyasi tutumla alınmış bir karar var” dedi ve bu duruma yönelik şikayetin en üst düzeyde dile getirildiğini söyledi. Bayraktar, “Amaç Rusya’ya yaptırım uygulamaksa, bundan Türkiye ve Türkiye’deki proje de zarar görüyor.” ifadesini kullandı.
Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Bayraktar hafta içinde Akkuyu Nükleer Santrali’nde yaptığı incelemede şu bilgileri paylaşmıştı:
“Yürütülen çalışmaları yerinde takip eden ve yetkililerden bilgi alan Bayraktar, "4 reaktörün aynı anda inşası devam eden dünyadaki en büyük nükleer santral şantiyesindeyiz. Şu anda 30 binin üzerinde çalışan var. Bu anlamda da ülkemizin istihdamına önemli bir katkı sağlıyor. Türkiye'nin hem enerji arz güvenliği için hem de iklim hedefleri için çok önem arz ediyor. Santral tümüyle devreye alındığındaki hedefimiz 2028 yılında 4 reaktörün de tamamıyla devreye girmesi ve bu anlamda Türkiye'nin elektrik ihtiyacının yüzde 10'unu sadece bu santralden karşılayacak hale gelmemiz. İnşallah önümüzdeki yıl ilk reaktörden başlayarak diğer reaktörleri de devreye almış olacağız"
Çin’e ekimde temiz enerji ziyareti
Bakan Bayraktar ayrıca açıklamasında Çin ile sadece nükleer santralin inşasında değil aynı zamanda temiz enerji konusunda iş birliği yapılacağının sinyallerini verdi. Bllomberg sitesinin haberine göre Bakan Bayraktar’ın beraberindeki geniş bir heyetle temiz enerji yatırımlarını hızlandırmak amacıyla ekim ayında Çin’e gitmesi bekleniyor.
Bakan Bayaktar eylül ayının başında sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Energy China Başkanı Lin Şiaodan ve beraberindeki heyeti bakanlıkta kabul ettiğini duyurmuştu. Bayraktar, görüşmeye ilişkin "Mayıs ayındaki Çin seyahatimizde ele aldığımız ülkemizde gerçekleştirilecek yenilenebilir enerji konusundaki büyük ölçekli yatırım imkanlarının detaylarını ele aldık" ifadelerini kullanmıştı.
Öte yandan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fatih Kacır, geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada “Ülkemizi küresel nadir toprak elementleri tedarik zincirinde önemli bir oyuncu hâline getirecek endüstriyel ölçekteki tesisin devreye alınması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” demişti. Kacır, “Türkiye’yi elektrikli araçlar, batarya ve yenilenebilir enerji teknolojilerinde hammaddeden son ürüne üretim zincirinin farklı halkalarında da söz sahibi konuma taşıyacağız” değerlendirmesinde bulunmuştu.
İki yıl önce Türkiye, Eskişehir yakınlarındaki Beylikova’da tek bir alanda dünyanın en büyük ikinci nadir toprak mineralleri rezervini keşfetmişti. Enerji Bakanlığı, hammaddeleri işlemek için bir zenginleştirme tesisi kurmaya hazır olduğunu duyurmuştu.