Pekin'de Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ile Çin Sivil Havacılık Kurumu (CAAC) arasında ikili havacılık müzakereleri gerçekleştirildi.

Çin, Cenin'de diplomatlara yönelik saldırıya soruşturma çağrısı yaptı Çin, Cenin'de diplomatlara yönelik saldırıya soruşturma çağrısı yaptı

Müzakere kapsamında, yapıcı ve verimli geçen görüşmeler sonucu iki ülke arasında yeni bir mutabakat zaptı imzalandı.

İmzalanan söz konusu zapt ile iki ülke arasındaki haftalık yolcu seferi hakkı 21 frekanstan 49 frekansa yükseltildi. Frekans, bir hava aracının bir ülkeden diğerine gidip dönmesini ifade ediyor.

15 yıl aradan sonra sefer haklarında ilk artırım

Bu anlaşma, yaklaşık 15 yıl aradan sonra sefer haklarında yapılan ilk artırım oldu. Söz konusu gelişme, son dönemde otomotiv başta olmak üzere çeşitli alanlardaki işbirliklerini güçlendiren Türkiye ile Çin arasında hava ulaştırma ilişkilerinde yeni bir dönemin başlangıcı olarak görülüyor.

Ayrıca, Chengdu, Xian, Urumçi noktaları da Türk taşıyıcılar için yeni uçuş noktaları olarak belirlendi. Böylelikle gelecek dönemde bu noktalara da uçuş gerçekleştirilebilecek.

Çin gibi stratejik öneme sahip büyük bir pazarda Türk taşıyıcılarının sefer sayılarının artırılması, Türk sivil havacılığının Asya ve küresel ölçekte bağlantısallığına da önemli katkı sağlaması bekleniyor.

Türk Hava Yolları (THYGenel Müdürü Bilal Ekşi, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, anlaşmanın turizm ve ticareti artıracağını belirtti.

Ekşi, paylaşımında, "Çin ile karşılıklı uçuş hakkımız yeni anlaşma ile yaklaşık 2 katına çıktı. Turizm ve ticareti daha da artıracak bu anlaşma için başta SHGM Genel Müdürümuze ve tüm emeği geçenlere teşekkür ederiz" ifadelerini kullandı.