Rusya’nın BM daimi heyetinin başkanlığında dün, “Tek Taraflı Zorlayıcı Önlemlerin İnsan Haklarına Etkileri” başlıklı gayri resmi bir toplantı düzenlendi.

Çinli temsilci Geng Shuang toplantıda yaptığı konuşmada, tek taraflı zorlayıcı önlemler ve beraberinde getirilen “soğutma etkisi”nin küresel insani durumun kötüleşmesine yol açan sebeplerden biri olduğuna işaret ederek, aralarında Küba, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti, Suriye ve Kongo’nun da bulunduğu çok sayıda gelişmekte olan ülkenin bundan büyük zarar gördüğünü kaydetti.

Geng, ekonomik sıkıntılar ve insani krize yol açan tek taraflı zorlayıcı önlemlerin hegemonyacılık ve güç politikasının yoğun bir yansıması olduğunu anımsattı.

Bazı Batılı siyasetçilerin tek taraflı yaptırımı “ekonomik savaş” için bir araç olarak kullanmasının, hedef ülkelerindeki siviller için “toplu cezalandırma” anlamına geldiğine işaret eden Çinli temsilci, bu tür eylemlerin insan hakları ve uluslararası insancıl hukuku açık bir şekilde ihlal ettiğini belirtti.

Çinli temsilci, bu ülkelerin kasıtlı olarak yarattığı insani felaketleri derhal durdurması ve mağdur olan ülkelere tazminat ve yardım sağlaması gerektiğini sözlerine ekledi.

Geng, Küresel Güney’in önemli üyelerinden ve tek taraflı yaptırımın mağdurlarından biri olarak, Çin’in hep gelişmekte olan ülkeler ve adaletin yanında yer aldığını ve tüm yasa dışı tek taraflı önlemelere kararlılıkla karşı çıktığını vurguladı.

Çin ve ABD bilim ve teknoloji iş birliği anlaşmasını beş yıl daha uzattı Çin ve ABD bilim ve teknoloji iş birliği anlaşmasını beş yıl daha uzattı

Çinli temsilci, ilgili taraflarla beraber, dayanışma ve eş güdümü pekiştirerek, tek taraflı zorlayıcı önlemlerin bir an önce kaldırılması için çaba harcayacaklarının altını çizdi.