Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Çin'in başkenti Beijing'deki ziyareti sırasında, BRICS'e katılım konusundaki bir soruya, "Neden olmasın? Tabii ki isteriz" şeklinde yanıt verdi. Fidan, Türkiye'nin AB ile olan Gümrük Birliği anlaşmasına ek olarak, BRICS gibi çeşitli platformlarda iş birliği fırsatlarını gözden geçirdiğini belirtti.

BRICS nedir?

2006 yılında Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin tarafından oluşturulan BRICS, dünya ekonomisinde giderek artan etkileri ve gelişmekte olan ülkeler arasındaki iş birliğini güçlendirme amacıyla kuruldu. Gruba daha sonra 2010'da Güney Afrika da katıldı. BRICS, üye ülkelerin İngilizce baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. Grubun amacı, ekonomik kalkınma, siyasi iş birliği ve uluslararası arenada ortak çıkarların savunulması.

Türkiye'nin BRICS'e Katılımı

Türkiye'nin BRICS'e katılımına ilişkin resmi açıklamalar, Türkiye'nin dış politikasında önemli bir değişikliğe işaret ediyor. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın açıklamaları, Türkiye'nin BRICS'e katılma isteğini net bir şekilde ortaya koyarken, Fidan, Türkiye'nin BRICS ülkelerinin dışişleri bakanları zirvesine katılacağını da açıkladı. Bu adım, Türkiye'nin Batı'dan bağımsız bir dış politika izleme çabalarının bir yansıması.

Çin: Küresel enerji dönüşümü dünyanın ortak hikâyesi olmalı Çin: Küresel enerji dönüşümü dünyanın ortak hikâyesi olmalı

BRICS Türkiye'ye neler getirebilir?

BRICS, dünya ekonomisinde önemli bir paya sahip olan büyük ekonomileri bir araya getirdiğinden dolayı, Türkiye'nin BRICS'e katılması, bu ülkelerle ekonomik iş birliği ve ticaret fırsatlarını artıracak. Özellikle Türkiye'nin ihracatını ve yatırımlarını artırma potansiyeli bulunmakta çünkü Ticaret Bakanlığı’nın bu yıl açıkladığı verilere göre, ihracat 255 milyar 809 milyon dolar, ithalat ise 361 milyar 847 milyon dolar olarak gerçekleşti. Dış ticaret açığı 106 milyar 38 milyon oldu. Türkiye'nin BRICS'e katılması, ülkenin ithalat ve ihracat dengesini iyileştirebilecek potansiyellere sahip. BRICS ülkeleri, Türkiye için hem yeni pazarlar sunabilir hem de tedarik zincirlerinde daha fazla entegrasyon sağlayabilir.

Ayrıca BRICS'in bir parçası olarak, Türkiye, bu ülkelerle daha yakın iş birliği içinde olup, yatırım ve finansman olanaklarından daha fazla faydalanabilecek. BRICS'in kurduğu Yeni Kalkınma Bankası gibi kurumlar, Türkiye'nin altyapı projelerini destekleyebilir.

Rusya memnuniyetle karşıladı

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Türkiye'nin BRICS'e olan ilgisini memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, "Türkiye gibi önemli ortaklarımız dahil komşu devletlerin BRICS'e yönelik artan ilgisini memnuniyetle karşılıyoruz. Elbette bu ilgi, Rusya'nın başkanlığında hazırlanan BRICS zirvesinin de gündeminde olacak. Bu Örgüt, katılmak isteyen tüm ülkelerin çıkarlarının tamamını karşılayamayabilir ancak BRICS, ilgi gösteren tüm devletlerle temasları sürdürmekten yana." dedi.

Rusya'nın Nijniy Novgorod kentinde 10-11 Haziran'da BRICS ülkeleri dışişleri bakanları toplantısı yapılacak. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da gelecek hafta Rusya'da düzenlenmesi planlanan BRICS toplantısına katılacağını belirtmişti.

Zülal Çelik ÇİN HABERLERİNİN TAMAMI İÇİN TIKLAYIN

ü