Geçtiğimiz günlerde dünyanın en tehlikeli ülkeleri açıklandı. Yayınlanan liste büyük bir dikkat çekti. Peki, hangi ülkeler yüksek güvenlik riski taşıyor? İşletmeler için hangi riskler var? İşte tüm detaylar...
Dünyanın en tehlikeli ülkeleri belli oldu
International SOS şirketi ülkeleri güvenlik, sağlık, iklim değişikliği ve benzeri risklerine göre tehlikeli veya güvenli olarak listeledi. Şirket tarafından yayınlanan risk haritasına göre, dünyanın en tehlikeli ülkeleri arasında Somali, Sudan, Güney Sudan ve Orta Afrika Cumhuriyeti, Yemen, Libya, Irak, Afganistan, Suriye, Ukrayna yer alıyor.
Yüksek güvenlik riskine sahip ülkeler hangileri?
Aşırı güvenlik riskine ilişkin açıklanan listenin altında yüksek güvenlik riskine sahip ülkeler yer aldı. Yayınlanan bu listede ise şu ülkeler yer aldı: Mali, Etiyopya, Nijerya, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Pakistan, Myanmar, Papua Yeni Gine, Venezuela, Haiti, Honduras.
Tıbbi açıdan riskli bulunan ülkelerde ise Bolivya, orta seviyeden yüksek seviyeye çıktı. Libya ise aşırı seviyeden yüksek seviyeye geriledi.
Dünyanın en güvenli ülkeleri
Dünya’nın en tehlikeli ülkeleri açıklanırken Dünya’nın en güvenli ülkeleri de listelendi. International SOS’un yaptığı araştırmalar doğrultusunda en güvenli ülkeler, şunlar oldu: Kanada, ABD, Birleşik Krallık, İspanya, Fransa, Fas ve Vietnam bu listede yer aldı.
Silahlar listenin oluşmasında etkili
2024 yılı boyunca İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları ve Sudan'daki çatışmalar nedeniyle listede bazı değişiklikler görüldü. Şirket Sudan, Lübnan, İsrail, Irak ve Myanmar'ın birden fazla risk derecelendirmesi incelemesinin ve yüksek ya da aşırı riskli bölgelerin genişlemesinden kaynaklandığını belirtiyor.
Şirketin güvenlik riski derecelendirmelerindeki diğer artışlar arasında sosyal huzursuzluk, ekonomik gerileme ve benzer suçların uzun vadeli etkisi nedeniyle düşük seviyeden orta seviyeye yükselen Yeni Kaledonya da yer alıyor.
Seyahat edenler ve işletme sahipleri dikkat
Senelik olarak oluşturulan harita, hem seyahat edenleri hem de işletmeleri yakından ilgilendiriyor. Harita aynı zamanda sınır olan ülkelerdeki potansiyel tehditler hakkında bilgilendirme amacı taşıyor. Ülkeler tıbbi riskler, iklim değişikliği ve ruh sağlığı gibi çeşitli faktörlere göre değerlendiriyor.
Harita, kuruluşlara ve işletmelere çatışma, bulaşıcı hastalıklar ve aşırı hava olaylarının etkileri gibi yıkıcı olayların etkisini yansıtan risk derecelendirmeleri sunuyor