Şubat ayının başında, Çin’in en önemli geleneksel festivali olan Bahar Bayramı tatilinin sona ermesiyle birlikte, üretim ve iş hayatına dönüş pazar talebinin toparlanmasını sağladı. İmalat sektöründe yeni siparişler alt endeksi, şubat ayında bir önceki aya göre 1,9 puan artarak yüzde 51,1 seviyesine yükseldi.
Tüketim piyasasında, hükümetin uyguladığı teşvik önlemleri, özellikle yapay zeka gibi yeni teknolojilere dayalı sektörleri destekleyen politikaları, yüksek teknolojili ürünlere olan talebi artırdı.
Öte yandan, hammadde siparişlerinde de büyük ölçekli bir artış yaşandı. Şubat ayında imalat sektöründeki üretimin yeniden başlaması ve yatırımların hız kazanması, temel hammaddelere olan talebi artırdı. Temel hammaddeler için yeni sipariş endeksi yüzde 51'e yaklaşarak Nisan 2023’ten bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.
Üretim faaliyetleri hız kazandı
Pazar talebinin toparlanmasıyla birlikte, şubat ayında işletmelerin üretim faaliyetleri kayda değer bir artış gösterdi. Üretim endeksi, bir önceki aya kıyasla 2,7 puan artarak yüzde 52,5 seviyesine ulaştı.
Özellikle ekipman imalat endüstrisinin üretim endeksi yüzde 54’ün üzerinde seyrederken, yüksek teknolojili imalat sektöründe üretim endeksi 3 puan artarak yüzde 53’e yükseldi.
İnşaat sektörü endeksi genişleme aralığına girdi
Çin Ulusal İstatistik Ofisi'nin verilerine göre, hava sıcaklıklarının yükselmesi, yatırım projelerinin artması ve bayram tatili sonrası şirketlerin faaliyetlerini kademeli olarak hızlandırmasıyla birlikte inşaat sektörü yeniden genişleme aralığına girdi.
Şubat ayında inşaat sektörünün iş faaliyeti endeksi, bir önceki aya kıyasla 3,4 puanlık artış göstererek yüzde 52,7 seviyesine ulaştı.
İstihdam endeksi yükseldi
Artan pazar talebi ve üretim kapasitesindeki genişleme, iş gücüne olan ihtiyacı da artırdı. Şubat ayında istihdam endeksi, aylık bazda 0,5 puan yükselerek Mayıs 2023’ten bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.