Gökhun Göçmen

Rusya’nın Kazan kentinde 22-24 Ekim tarihlerini kapsayan BRICS Zirvesi’nde gündemdeki önemli başlıklar arasında ekonomik işbirliğinin geliştirilmesi, yeni ödemeye yöntemlerinin incelenmesi bekleniyor.

BRICS’in Birleşik Arap Emirlikleri, İran, Mısır ve Etiyopya ile genişleme dalgasının ardından düzenlenen zirvede Uluslararası Para Fonu’na (IMF) alternatif kurumların inşası da ele alınacak. Reuters’ın hazırladığı habere göre BRICS ülkelerinin IMF benzeri bir yapı sayesinde Batı’dan gelen baskıları azaltmak istiyor. Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov yaptığı açıklamada Batılı devletlerin küresel ekonominin yüzde 37’sini temsil etmelerine karşın finansal sisteminin tamamı üzerinde etkili olduğunu belirterek, yeni bir seçenek yaratılmasının zorluluk olduğunu söyledi.

SWIFT sistemine benzetiliyor

BRICS ülkelerinin üzerinde titizlikle çalıştıkları bir diğer husus ise dolar merkezli ödeme sistemlerine karşı yaratılacak seçenek. Avrupa’nın SWIFT sistemine benzer bağımsız ödeme mesajlaşma sistemine benzetilen BRICS Pay’in ABD’nin yaptırım siyasetine karşı diğer uluslar tarafından da kullanılabileceği düşünülüyor.  Rusya Maliye Bakanı Siliuanov, daha önce RT kanalına verdiği röportajda “Bu yeni sınırlar ötesi ödeme sistemi gelişmiş teknolojilere dayanacak, dış baskılar olmadan daha hızlı ve ucuz transferler yapılabilecek.” İfadelerini kullandı.

İsrail, işgal altındaki Batı Şeria'da zeytin ağaçlarını söktü İsrail, işgal altındaki Batı Şeria'da zeytin ağaçlarını söktü

Rusya’daki zirve sırasında kullanıcıların gerçek zamanlı olarak sınır ötesi ödemeler yapabileceği BRICS Pay sistemi uzun yıllar süren çabaların neticesinde olgunlaştı. 2019 BRICS Zirvesi sırasında üye ülkeler yeni ödeme sistemi üzerinde çalışırken bir sene sonra Moskova’da “BRICS Ödeme Gücü” isimli bir platform tanıtılmıştı.

Kuşak ve Yol’da kullanılabilir

BRICS Pay sistemi platformun en büyük ekonomik gücü olan Çin’de de uzmanlar tarafından yakından takip ediliyor. Beijing Dış İlişkiler Üniversitesi’den profesör Song Wei, Çin medyasına yaptığı değerlendirmede BRICS Pay sayesinde ülkelerin ekonomik egemenliklerini daha rahat tesis edebileceklerini işaret etti.

BRICS ülkeleri arasındaki işbirliğinin ortak sistem ile güçleneceğini vurgulayan Song Wei, BRICS Pay’in Kuşak ve Yol İnisiyatifi çerçevesinde de kullanılabileceği öngörüsünde bulundu. Çinli uzman bu bağlamda “Kuşak ve Yol ülkeleri giderek artan oranda yüksek kaliteli kalkınma felsefesini benimserken ülkeler arasında ticaret ve yatırımlarda da yeni yolar keşfetmek isteyeceklerdir.” diye konuştu.

Beijing Sosyal Bilimler Akademisi’nden Wang Peng ise BRICS Pay sisteminin ABD’nin dolar egemenliğine meydan okuyacağı öngörüsünde bulundu. “Doların uzunca bir süredir küresel finansal piyasaları domine etmesi çok sayıda ülkeyi ekonomik baskı altında bırakıyordu.” ifadelerini kullanan Wang “Yeni sistemle birlikte dolara bağımlılık azalacak ve bu sistem ülkelere daha bağımsız, güvenli bir ödeme alternatifi sunacak.” diye ekledi.